+597-8903913 info@doesuriname.com

Mijn eerste stem

Voor het eerst stemmen kan een enorme emotionele druk leggen op de persoon die voor de eerste keer het potlood oppakt om zijn of haar burgerplicht te vervullen. Zal ik geen fouten maken? Heb ik de volgorde juist, op welk blad mag ik een enkel vakje kleuren en op welke meerdere? Met de volgende handige tips wil DOE je een handje helpen om over de drempel te treden en correct zoals het hoort jouw burgerplicht te vervullen.

Neem de juiste zaken mee
Als je wilt weten wat je mee moet nemen, klik hier.

Stem Bewust
Het is belangrijk dat je voordat je op het stembureau aankomt, je al een bewuste keuze hebt gemaakt op wie je denkt te gaan stemmen. De meeste stembureaus worden bevolkt door een grote groep propagandisten die met allerlei rumoer de mensen nog de laatste instructies geven om op hun partij te stemmen of om anderen af te leiden, omdat ze in het tenue van de ene partij de mensen toch adviseren om op de andere partij te stemmen. Dit kan erg verwarrend zijn en vooral voor degene die voor het eerst stemt.

Probeer dus op basis van wat je hebt gezien tijdens de campagnes een bewuste keus te maken voor een partij of combinatie die het beste bij jou (idealen) past, voordat je bij het stembureau aankomt.

Mocht je bij aankomst nog twijfels hebben over de manier van stemmen,  wees niet bang om het aan de leden van het stembureau te vragen. Zij mogen jou niet zeggen op welke partij te stemmen, maar kunnen u wel de juiste instructies geven hoe jouw stem op de juiste manier uit te brengen.

Gebruik een ezelsbruggetje
Als je de juiste instructies van het stembureau personeel ontvangen hebt, probeer met behulp van een ezelsbruggetje de juiste volgorde te onthouden. Zo kan je bijvoorbeeld het biljet waarop je maar een enkel vakje mag kleuren in je linker hand houden, terwijl je het ander biljet in je rechterhand houdt.

Breng je stem uit
Zo, nu sta jij alleen in het vakje en je moet het zelf doen. Haal diep adem en breng jouw stem uit:

Stemmen doe je door op 2 formulieren keuzes te maken:

• Op het biljet voor DNA kandidaten, kleur je het vakje van slechts de kandidaat die jou het meeste aanspreekt. Op dit biljet kleur je dus maar een enkel vak.

• Op het ander biljet kies je de RR en DR kandidaten van de partij of combinatie die jou het meeste aanspreekt. Dit doe je door de volledige rij van kandidaat leden die staan onder het logo en naam van die partij of combinatie te kleuren. Het is hierbij handig om dus eerst het symbool en de naam van deze partij of combinatie op het biljet te zoeken en alle daarbij behorende namen daaronder te kleuren.

LET OP: KLEUR NETJES IN DE VAKKEN EN VLEK DE BILJETTEN NIET

Klaar met stemmen
Als je klaar bent met kleuren, vouw de biljetten weer op, doe je de biljetten in de daarvoor bestemde stembussen en heb je hiermee voor de eerste keer je stem succesvol uitgebracht en jouw burgerplicht vervult.

GEFELICITEERD!